fbpx

Tæt kamp om posten som organisatorisk næstformand

Medlem af Folketinget Aaja Chemnitz Larsen, stillede i weekendens Inuit Ataqatigiit landsmøde op som kandidat til posten som organisatorisk næstformand. Det blev et spændende kampvalg, da Agathe Fontain valgte at genopstille og efter i alt tre optællinger af de 72 stemmeberettigedes stemmer, bevarede Agathe Fontain sin post med 35 stemmer mod Aaja Chemnitz Larsens 33 stemmer. Læs herunder hele Aaja Chemnitz Larsens tale.

Det talte ord gælder

 

Kære partifæller og venner, tak for et godt landsmøde. Talen er lagt ud til jer på begge sprog.

Jeg stiller op som organisatorisk næstformand med et brændende ønske om at være med til at styrke vores parti. Efter syv år som folkevalgt, både i Inatsisartut og Folketinget, er det tydeligt for mig at vores ansvar har vokset sig historisk stort.

Vores succes hviler på skuldrene af foregangskvinder- og mænd. I har banet vejen for os som er medlemmer af vores parti i dag. Ilissinnut qujavugut.

Inuit Ataqatigiit har størst vælgeropbakning i Inatsisartut, kommunerne og i Folketinget. For kun anden gang i historien leder vores parti Naalakkersuisut. Vi har tre borgmestre og stærke repræsentanter ude i bygderne.

Grønland har aldrig haft så meget opmærksomhed, som vi får nu. Den amerikanske udenrigsminister Blinken og mange ambassadørers besøg viser det tydeligt. Verdenen åbner sig op og et hav af muligheder byder sig. Vi har magten – vi sætter retningen.

Jeg har en plan

Men, for der er et men. Sejren kommer ikke kun med et godt valgresultat. Opgaven efter et valg vokser i størrelse. Ikke alene politisk, men også organisatorisk for vi er blevet flere og der er kommet nye til.

Vi hører fra vores lokalafdelinger og vores bagland at man ikke føler sig hørt eller inddraget. Vi halter med at få alle med. Det er der heldigvis også en løsning på.

Som organisatorisk næstformand vil jeg:

  • Arbejde for at vi lytter mere til hinanden. Det har vi god tradition for og skal styrke.
  • Talentudvikle Inuit Ataqatigiits fremtidige politiske stjerner og på sigt tiltrække nye kandidater
  • Oprette en mentorordning så nye folkevalgte kan lære af de garvede politikere
  • Som en prioriteret opgave, vil jeg tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere til IAKs sekretariat. I er rygraden i vores arbejde.

 

De første måneder af Naalakkersuisuts levetid er gået. Jeg ved, at IAs politik kan skinne tydeligere. Det har vi brug for, så vi ikke mister vælgere.

Livet fra by til by og bygd til bygd er forskelligt og vores styrke i partiet er, at vi bruger den forskellighed aktivt, så vi afspejler hele landet.

Jeg har med interesse læst lokalafdelingernes ønsker og jeg er enig. Vi må gøre det bedre.

Mod til forandring

Opgaven foran os er stor og kommer til at kræve modige beslutninger.

Omkring 1/3 af unge er hverken under uddannelse eller i beskæftigelse. Samtidig afviser vi nye uddannelsesmuligheder for unge. En beredskabsuddannelse er en brik ud af mange, men vil også give vores unge flere muligheder. Forslaget om en forsvarsuddannelse er oveni købet en del af vores forsvarsudspil fra 2016.

Vi ved også, at de unge i Grønland mangler uddannelsesmuligheder på grønlandsk, flere unge i Grønland bør have mulighed for at uddanne sig på grønlandsk.

Det er ikke nyt at mange i vores land kæmper med svære sociale udfordringer. Vi har verdens højeste selvmordsrate, vi har set en eksplosion i voldssager og seksuelle overgreb sker fortsat på et uacceptabelt niveau. Vi skal fortsat insistere på at styrke trivsel og den mentale sundhed i vores befolkning.

Alle er vi en ressource og vigtige for fællesskabet og vi skal solidarisk bidrage efter evne.

Magten er vores

For et parti har den fine linje mellem politik og sund fornuft altid været et minefelt. For mig var det Inuit Ataqatigiits realitetssans og evne til at se praktiske løsninger med rod i virkeligheden, som tiltrak mig til IA og et politisk liv.

Kuupik, Tuusi, Johan, Sara og Aqqaluk er alle indbegrebet af evne til at se realistisk på virkeligheden. De har vist mod til at træffe de nødvendige beslutninger. Múte har i sin tid som formand vist samme evne. Nu har vi taget magten og den forpligter os. Den kommer til at kræve mod i mange fremtidige beslutninger. Inuit Ataqatigiit – sapinngilagut.

Jeg stiller op som organisatorisk næstformand

Jeg stiller op som organisatorisk næstformand med mange års erfaring som leder og politiker. Jeg vil være med til at skabe et trygt rum, hvor vi kan tage uenigheder indadtil, så vi kan stå stærkere udadtil.

I skal vide at med mig som organisatorisk næstformand kan I trygt komme til mig og sige tingene som de er. Jeg er hurtig til at finde løsninger og vil være tilgængelig. Det er bedst for vores parti at vi oplever at vi kan være ærlige og åbne overfor hinanden.

Jeg har sagt det mange gange, men det er som om sol, måne og stjerner står i en lige linje. Det er lige nu, vi har muligheden for at skabe den forandring, som vi alle gerne vil se. Allanguisa.

Jeg har vist, at jeg kan skabe mange og vigtige politiske resultater for hele landet. Vi har opbygget et stærkt og handlekraftigt sekretariat i Folketinget og det ønsker jeg, at vi også får her. Jeg stiller mig til rådighed og håber I vil stemme på mig.

Qujanaq tusarnaarassi. Qinersilluarisi.

___

(Foto: Malik Brøns, KNR)

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin