fbpx

Politiske pejlemærker for IAs politik i Folketinget

Inuit Ataqatigiits landsmøde har sat nye dagsordner i det fremtidige arbejde i Folketinget.

AF MF Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit

Sol, måne og stjerner står i en lige linje for Inuit Ataqatigiit. Vi har størst vælgeropbakning i Inatsisartut, i kommunerne og i Folketinget. Vi har tre ud af fem borgmesterposter og stærke repræsentanter både kommuner og i bygderne. For kun anden gang i historien leder vores parti Naalakkersuisut. Som jeg ser det, er det er lige nu, vi har muligheden for at skabe den forandring, som vi gerne vil se.

Alt det sker på et bagtæppe af accelererende international opmærksomhed. Den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken og adskillige ambassadørers besøg til Grønland understreger dette. Et hav af muligheder byder sig for os.

Alt det var emner til Inuit Ataqatigiits nylige landsmøde. Det var et landsmøde vi alle havde behov for til politiske drøftelser efter de første måneder af det nye Naalakkersuisuts levetid. Det var tydeligt at der blandt deltagerne var et stort behov for at levere varen til vælgerne og skabe konkrete resultater. Derfor glædede det mig at flere sager blev tydeliggjort på landsmødet. Det vender jeg tilbage til.

Mod til forandring

Opgaven foran os er stor og kommer til at kræve modige beslutninger.

Omkring en tredjedel af unge er hverken under uddannelse eller i beskæftigelse. Den såkaldte unge målgruppe er stadig alt for stor. Samtidig må vi erkende at vi afviser nye udviklingsmuligheder for unge. Her tænker jeg særligt på den beredskabsuddannelse, som var en del af den Arktiske Kapacitetspakke sidste år. Den vil ikke alene være med til at sikre bevarelsen af bygden, men vil også give vores unge flere muligheder for uddannelse. Forslaget om en beredskabsuddannelse var oveni købet en del af Inuit Ataqatigiits forsvarsudspil fra 2016. Hvorfor får vi ikke etableret den?

Samtidig er det ikke nyt at mange i vores land kæmper med svære sociale udfordringer. Vi har verdens højeste selvmordsrate, vi har under coronapandemien set en eksplosion i voldssager – næsten en fordobling. Antallet af seksuelle overgreb er uhyre højt. Seksuelle overgreb skal forebygges markant, vi skal arbejde indædt for at hjælpe ofre og krænkere. Vi skal fortsat insistere på at styrke trivsel og den mentale sundhed i vores befolkning.

I Folketinget fik vi afsat 80 mio. kr. for få år siden. Der er desværre alt for lidt fokus på at forebygge nye overgreb, ligesom den tidlige indsats ikke har en helt central placering. Når der sker flere overgreb end vi kan behandle, så vil vi altid være på bagkant. I pressen læser vi om dårlig forvaltning af pengene, som forvaltes igennem Socialstyrelsen. Det er forkert prioritering, da pengene bør komme ud til børnene og deres familier via kommunerne, som er langt tættere på borgere. De 80 mio. kr. benyttes i dag forkert og det skal vi hurtigt have rettet op på.

Alle er vi en ressource og vigtige for fællesskabet og vi skal solidarisk bidrage efter evne.

Udenrigspolitik er også indenrigspolitik

Vores ønsker om at udvikle samfundet bør afspejles i vores udenrigspolitik. Vores udenrigspolitik skal ikke være tilfældig, helt afkoblet fra alt det andet arbejde vi laver. Vores eksport til Kina og Rusland skal bevares og kunne udvikles efter vores aftalte ønsker, uden at vi ender i en gældsfælde til fremmede lande. Når man fra amerikansk og dansk side afviser kinesisk investeringer i kritisk infrastruktur i Grønland, så er det på sin plads, at man viser vejen mod andre investeringer fra Danmark, EU og USA.

En vigtig forudsætning for at kunne tiltrække fremmede investeringer er politisk stabilitet og en troværdig og transparent ledelse af landet. Samtidig bør bæredygtighedsbegrebet i Grønland forstås i en bred forstand, lokal uddannelse og lokale jobs er afgørende for at vi skaber en bæredygtig udvikling af landet. Turisme og minedrift er brancher, som vi skal udvikle klogt og strategisk og med stort hensyn til naturen. Hvor ville det være ønskeligt, at vi fik en 10 årig erhvervsstrategi, indgået som et forlig med Inatsisartuts øvrige partier.

Vores udenrigspolitiks skal afspejle vores indenrigspolitiske interesser. Et klart mål bør være øget erhvervsudvikling og klare rammer for selskabsretten i årene der kommer.

Magten er vores – ny politisk linje

For et parti har den fine linje mellem politik og sund fornuft altid været et minefelt. For mig var det Inuit Ataqatigiits realitetssans og evne til at se praktiske løsninger, som tiltrak mig til et politisk liv i partiet.

Derfor er det også en fornøjelse, at der var et klart flertal til landsmødet, som ikke længere ønskede at bruge ordet demilitarisering, men hellere lavspænding. Ren demilitarisering er svært opnåeligt i et land, som vores, der oplever øget interesse, hvilket øger mulighederne for konflikter. Vi ønsker fred, stabilitet og lavspænding i Arktis i tråd med Ilulissat-erklæringen.

Et stort ønske er også en bevarelse af Kangerlussuaq. I det danske forsvarsforlig (2018-2023) står der står der at en beredskabsuddannelse kan etableres med respekt for Naalakkersuisuts ønsker om udformning af selve uddannelse, som selvfølgelig primært skal være målrettet vores egne unge. Det kan kombineres med arktisk førstehjælp, hundeslædekørsel og brug af egne fagfolk til at skabe kompetencer, som kan bruges i samfundet efterfølgende. Vi skal have afklaret SAR helikopterens fremtid når de nye lufthavne åbner op, ligesom principaftalen om forsvarets fortsatte brug af Kangerlussuaq lufthavn mellem Regeringen og Naalakkersuisut skal konkretiseres. En endelig afklaring af værnepligten afventes, ligesom vi også bør tage en debat om Grønnedals fremtid og lokale ønsker fra f.eks. Arsuk om brug af Grønnedal, som muligt jagtområde, som det engang har været.

Pejlinger skal konkretiseres og følges op  

Personligt var det en fornøjelse, at møde vores folk fra hele landet og få nye oplysninger og perspektiver på vores land. Mine øjne blev åbnet for lokale udfordringer, som jeg kan og skal være med til at løse. Nogle gange kan Folketinget føles ufatteligt langt væk, og derfor er det endnu mere meningsfuldt for mig, hvis vi fra Folketinget kan gøre en mere lokal og konkret forskel.

Tak til alle for et indholdsrigt og givende landsmøde.

 

Foto: Malik Brøns, KNR

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin