Sammen om en tryg fremtid

Politiske indsatsområder i valgperioden 2019-2023.

Som det største grønlandske parti i Folketinget, er vi drevet af at skabe positive forandringer for borgerne, og det opnår vi ved vedholdent og målrettet arbejde. Vi arbejder for at grønlandske medlemmer af Folketinget inddrages, og fortsat får øget indflydelse på egne anliggender, herunder adgang til relevante forhandlinger og forlig i Folketinget.

Kernen i vores arbejde er selvstyreloven og de 32 sagsområder, som varetages af den danske stat. Vi mener at der er behov for opdateret og tilpasset lovgivning, som passer til et moderne Grønland.

Vores politiske indsatsområder tilsigter at skabe et trygt, retfærdigt og bæredygtigt Grønland – både for folket, økonomien og naturen.

Social tryghed

Vi prioriterer arbejdet med at bekæmpe seksuelle overgreb på børn, vold og voldtægter, herunder at sikre behandling til børn og krænkere.

Vi styrker fokus på at skabe bedre forhold for personer med handicap.

Vi arbejder for at flere grønlændere i Danmark kommer i arbejde og får egen bolig.

Ansvarlig økonomi

Vi vil øge udenlandske investeringer i Grønland – uden at give køb på politisk indflydelse.

Vi vil skabe flere lokale jobs.

Vi vil bidrage til at kultur- og eksportfremstød skaber bæredygtig vækst og nye fortællinger om vores land.

Vi ønsker bæredygtig turisme – kvalitet fremfor kvantitet.

Fred fremmer udvikling

Vi arbejder målrettet for at bevare freden i Grønland og Arktis.

Vi vil styrke overvågning og øge viden om militær aktivitet i vores land.

Vi arbejder aktivt for at forebygge cyberkriminalitet.

Vi arbejder for at flere grønlændere uddannes og ansættes i forsvaret og beredskabet.

Fremtiden er grøn

Vi vil rådgive om nye tiltag der skal styrke Grønlands klimaindsats.

Vi arbejder for at Grønland tiltræder Parisaftalen.

Vi arbejder for at få danske pensionskasser til at investere i grøn forskning i Arktis, som skal sikre praktiske løsninger i den grønne omstilling.

Vi holder dig opdateret på vores arbejde på MF Aaja Chemnitz Larsen og Inuit Ataqatigiit Folketingimis Facebook sider.

Sociale medier

Facebook Posts

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

I dag har vi fejret Inuit Ataqatigiit har 10
års jubilæum som sekretariatet i Folketinget 🇬🇱🎉👍🏼👏🏼

IA har haft medlem af Folketinget siden 2001, først Kuupik Kleist, Sofia Rossen (suppl.), Juliane Henningsen, Sara Olsvig og Johan Lund Olsen (suppl.). I de første ti år var vi del af Nordatlantisk Gruppe, som blev opløst ved valget i 2011 i en fælles beslutning.

Jeg er meget stolt over at have været valgt ind i mere end 6 år ud af de 10 år, hvor IA har været i Folketinget som selvstændig gruppe. År for år er vores politiske indflydelse vokset og dermed også arbejdsbyrden. Det har vi taget i stiv arm med målet for øje – mere og bedre fokus på de mange sager vi holder øje med 💪🏼🎉👏🏼

I den forbindelse vil jeg gerne sende en kærlig og taknemmelig tanke ud til alle de ansatte, studentermedhjælpere og hele 17 praktikanter, som har været hos os igennem årene siden 2011.

Dygtige, hårdtarbejdende og dedikerede folk, som jeg alle glæder mig over at følge.

Også en særlig stor tak til vores nuværende team Maalia, Kuluk, Karl-Peter, Hans og Ane. I er mega seje og kæmper hårdt med mig for at skabe gode resultater hjem til Grønland og for grønlændere i Danmark.

Vi har godt nok opnået meget – og tak til alle jer for jeres indsats og dedikation og hep på sidelinjen. Vi læser hver en kommentar og kunne ikke gøre det uden jer ❤️🇬🇱🎉😊💪🏼
se merese mindre

Kommentar på Facebook

Tillykke med 10 års jubilæum i Folketinget 🇬🇱🇫🇴

1000 tak til jer alle for jeres utrættelige indsats og tillykke til os alle med de ti år i Folketinget. Aldrig har så få opnået så meget på så kort tid🇬🇱🌹

Pilluaritsi

Hjertelig tillykke med 10 års jubilæet! Samt stort held og lykke med alle de mange år, også i fremtiden. Det er rigtig dejligt og også meget spændende, at følge dig. Du gør et helt fantastisk godt og meget spændende stykke arbejde. Til glæde og gavn, for hele den grønlandske befolkning!

🇬🇱 Pilluaritsi 🤗🎈

Stort tillykke🇬🇱🌹

😊☘️🌺🥀 Pilluaritsi ukiut 10 gorasingit Stort Tillykke med 10 Års Jubilæum i Folketinget

Stort tillykke

Pilluarujussuaritsi 🇬🇱🇬🇱🇬🇱 Torrak 💐 Pikkorilluinnarpusi👍😍❤

Pilluaritsi 💝

Pilluaritsi 🇬🇱🎶

Pilluakuttooritsi – Hjertelig tillykke med jubilæet 🇬🇱💐💃🏻🇩🇰

Pilluaritsi🇬🇱🇬🇱❤️❤️🇩🇰🇩🇰

Pilluaritsi 👍

Pilluaritsi 🇬🇱❤️💐🥰

Pilluaritsi 🇬🇱💖🇬🇱

Pilluaritsi 👍🇬🇱

Pilluaritsi ❤️😊

Tillykke 🌹🇬🇱

Pilluaritsi 🇬🇱🌺

Pilluaritsi 🇬🇱💐🌈🇩🇰🏆👍

Torrak ❤ Pilluaritsi

Pilluaritsi 🇬🇱

Pikkoreqaasi🇬🇱👍❤️

Pilluaritsi 🇬🇱🥳

View more comments

Kiserluinnangajamma Tivolimi. Go’ Aften Live (TV2-mi) qallunaat nalunaaqutaat malillugu 17.25 ammaanersiorluni oqallinneq ippassaq pisoq pillugu apersorneqassaanga.

Ingerlalluaqqusinga ❤️

//

Næsten alene i Tivoli. Skal i Go’ Aften Live kl. 17.25 dk tid om åbningsdebatten igår. 

Wish me luck ❤️

Kiserluinnangajamma Tivolimi. Go’ Aften Live (TV2-mi) qallunaat nalunaaqutaat malillugu 17.25 ammaanersiorluni oqallinneq ippassaq pisoq pillugu apersorneqassaanga.

Ingerlalluaqqusinga ❤️

//

Næsten alene i Tivoli. Skal i Go’ Aften Live kl. 17.25 dk tid om åbningsdebatten igår.

Wish me luck ❤️
se merese mindre

Kommentar på Facebook

👍det var sgu et godt folketingsåbnings tale du fik sagt, du kom igennem mange gode og relevante ting, og jeg synes det var fedt at se at der var en del andre politiker som havde en del spørgsmål til dig, du er sgu gode👍🤟

good luck❤

Good luck

Wish you luck❤️

Jeg er så stolt af dig 👍❤️

Wish you very much 💖 🇬🇱 Iggu nguaq i. 😊

Sulilluartinnguungit, sinnerlluta niperivattigit, sooruna siumup aallartitaa nipaappaartoq?

Held og Lykke 😊

Det var så fedt at høre hvad du kæmper for👍 Det gjorde du rigtig godt🙏

Held og Lykke 🥰❤️

Sidder og er dyb rørt, lettet og ser håb ❤️ Tak Aaja 🙏❤️😭

Held og lykke og kryds🤞🤞

Du har ikke brug for “held og Lykke” du har jo dig selv ☺️

Ønsker dig det bedste,pøj,pøj aaja

Held og Lykke😊

Du er så sej! Vil se udsendelsen ved lejlighed ♥️

Wouw og held og lykke 🌸❤️

Held og Lykke 🥰🙏🏼

Ingerlalluarina ❤️

Skønne billede, af dig, søde Aaja. ❤️🌹

Iluatsitsilluarna 😉

Så fint 🙏❤️

Jeg er sikker på at det gik godt😉 vi ses

Har set dig, du er go'.

Iluatsilluarina👍

View more comments

Folketingip ammaanersiorneranut atatillugu oqallinnermi sammisat amerlasuut eqqartorneqarput.

Aallarteqqilluni nuanneqaaq 😊

Nunatsinni eqqarsartaatsikkut peqqissuseq aammalu atugarissaarnerulernissaq sulissutigeqqikkusuppara. Imminortarneq kinguaassiutitigullu atornerluisarneq suli annertuallaarujussuarpoq. Tamanna allannguiffigisariaqarparput allannguiffigisussaavarpullu. Sammisaq oqimaakkaluartoq eqqartussalluguli pingaaruteqarluinnartoq ullumi oqalugiaatinni qaqippara.

Nunatsinni sakkunut inatsit suli Folketingemiit akisussaaffigineqarpoq. Inatsit 1992-mi kingullermik allanngorneqarpoq, nalilerneqarlunilu pinngitsoortissinnaasaraluatsinnik aallartoorfigitilluni ajunaarnernut imminornernullu pisooqataasinnaasoq. Taamaammat uanga isumaqarpunga sakkut qularnaarneqartalertariaqartut paarnaarsaateeralerlugilluunniit.

Peqqinnartumik pingaaruteqarluinnartumillu piniartariaaseqarpugut piujuaannartitassatsinnik ineriartortitassatsinnillu. Isumaqarpungalu tamanna kalluarnagu pingaarutilinnik sakkut pillugit inatsit annikitsunik pingaaruteqartunilli sukateriffigineqarsinnaasoq

Ilaqutariit arlallit aallaammik aallartoorluni ajunaartoqarneranik misigisaqarnikuupput. Sakkunut inatsisip sakkut tigoriaannarmi inissisimanissaat periarfissaatissanngilaa, imminornerit immaqaluunniit aallaammik aallartoorluni ajunaarnerit inernerutissinnaallugit. Sakkunut inatsisip allannguiffigineratigut ajunaarnerit ikilisarsinnaagutsigit isumaqarpunga allannguisariaqartugut.

Massakkut qasugaluarlunga nuannaaqalunga angerlarsinnaanngorpunga  sivisuumik imaqarluartumillu oqalliseqataareerlunga – nuan´ ❤️

Qujanaq malinnaagassi ❤️🇬🇱

//

Mange emner blev vendt til Folketingets åbningsdebat. 

Dejligt at være igang 😊
 
Jeg vil gerne fortsætte arbejdet for øget trivsel og mental sundhed hjemme i Grønland. Der sker stadig alt for mange selvmord og seksuelle overgreb. Det må og skal vi ændre. Denne svære, men meningsfulde debat tog jeg op i dag. 
 
Folketinget har stadig ansvaret for vores lands våbenlovgivning. Den lovgivning er ikke blevet opdateret siden 1992 og det vurderes at den nuværende lovgivning kan være skyld i vådeskudsulykker og i de forkerte hænder selvmord, der kunne være undgået. Derfor skal våben have en sikring eller mindre lås på hvis det er op til mig. 
 
Vi har en sund og vigtig fangstkultur, som vi naturligvis skal fastholde og udvikle. Det mener jeg også sagtens vi kan, samtidig med vi laver nogle få, men vigtige stramninger af våbenlovgivning. 
 
Flere familier har derudover været ude for tragedier med vådeskudsulykker. Vores lovgivning må ikke tillade lemfældig opbevaring, som kan resultere i tragiske ulykker, som selvmord eller vådeskud. Hvis vi kan forhindre bare en brøkdel af de ulykker ved at ændre lovgivningen, så mener jeg at vi bør gøre det.
 
Nu vil jeg træt, men lykkelig gå hjem efter en lang debat med masser af spørgsmål - nuan’ ❤️ 
 
Tak fordi I følger med ❤️🇬🇱

Folketingip ammaanersiorneranut atatillugu oqallinnermi sammisat amerlasuut eqqartorneqarput.

Aallarteqqilluni nuanneqaaq 😊

Nunatsinni eqqarsartaatsikkut peqqissuseq aammalu atugarissaarnerulernissaq sulissutigeqqikkusuppara. Imminortarneq kinguaassiutitigullu atornerluisarneq suli annertuallaarujussuarpoq. Tamanna allannguiffigisariaqarparput allannguiffigisussaavarpullu. Sammisaq oqimaakkaluartoq eqqartussalluguli pingaaruteqarluinnartoq ullumi oqalugiaatinni qaqippara.

Nunatsinni sakkunut inatsit suli Folketingemiit akisussaaffigineqarpoq. Inatsit 1992-mi kingullermik allanngorneqarpoq, nalilerneqarlunilu pinngitsoortissinnaasaraluatsinnik aallartoorfigitilluni ajunaarnernut imminornernullu pisooqataasinnaasoq. Taamaammat uanga isumaqarpunga sakkut qularnaarneqartalertariaqartut paarnaarsaateeralerlugilluunniit.

Peqqinnartumik pingaaruteqarluinnartumillu piniartariaaseqarpugut piujuaannartitassatsinnik ineriartortitassatsinnillu. Isumaqarpungalu tamanna kalluarnagu pingaarutilinnik sakkut pillugit inatsit annikitsunik pingaaruteqartunilli sukateriffigineqarsinnaasoq

Ilaqutariit arlallit aallaammik aallartoorluni ajunaartoqarneranik misigisaqarnikuupput. Sakkunut inatsisip sakkut tigoriaannarmi inissisimanissaat periarfissaatissanngilaa, imminornerit immaqaluunniit aallaammik aallartoorluni ajunaarnerit inernerutissinnaallugit. Sakkunut inatsisip allannguiffigineratigut ajunaarnerit ikilisarsinnaagutsigit isumaqarpunga allannguisariaqartugut.

Massakkut qasugaluarlunga nuannaaqalunga angerlarsinnaanngorpunga sivisuumik imaqarluartumillu oqalliseqataareerlunga – nuan´ ❤️

Qujanaq malinnaagassi ❤️🇬🇱

//

Mange emner blev vendt til Folketingets åbningsdebat.

Dejligt at være igang 😊

Jeg vil gerne fortsætte arbejdet for øget trivsel og mental sundhed hjemme i Grønland. Der sker stadig alt for mange selvmord og seksuelle overgreb. Det må og skal vi ændre. Denne svære, men meningsfulde debat tog jeg op i dag.

Folketinget har stadig ansvaret for vores lands våbenlovgivning. Den lovgivning er ikke blevet opdateret siden 1992 og det vurderes at den nuværende lovgivning kan være skyld i vådeskudsulykker og i de forkerte hænder selvmord, der kunne være undgået. Derfor skal våben have en sikring eller mindre lås på hvis det er op til mig.

Vi har en sund og vigtig fangstkultur, som vi naturligvis skal fastholde og udvikle. Det mener jeg også sagtens vi kan, samtidig med vi laver nogle få, men vigtige stramninger af våbenlovgivning.

Flere familier har derudover været ude for tragedier med vådeskudsulykker. Vores lovgivning må ikke tillade lemfældig opbevaring, som kan resultere i tragiske ulykker, som selvmord eller vådeskud. Hvis vi kan forhindre bare en brøkdel af de ulykker ved at ændre lovgivningen, så mener jeg at vi bør gøre det.

Nu vil jeg træt, men lykkelig gå hjem efter en lang debat med masser af spørgsmål – nuan’ ❤️

Tak fordi I følger med ❤️🇬🇱
se merese mindre

Kommentar på Facebook

og hvad vil man gøre ift. ulovligt tvangsfjernede børn i DK?

Efter som den nye danske regering er blevet forældre til alle børn, og der til dag idag er forældre der flygter til udlandet plus der er 7 gange flere grønlandske familier får frataget deres børn mere end en dansk familie, vil man da kikke ind på hvorfor? , men familie der tvinger deres børn til at være terrorister, men alligevel skal leve med deres mødre, hvad er forskellen der? Bare stof til eftertanke???

Med fare for at gentage mig selv og jeg virker måske en smule naiv. Men kan man ikke fra politiskside, snart lære at forstå, hvor vigtigt pædagogfaget er. Så kan man ikke forstille sig, at man kunne drøfte og diskuterer, hvordan vi kan hjælpe hinanden i rigsfælleskabet. Man kunne jo evt. starte med at kigge på den store lønforskel, der på de danske og færøske pædagoger vs de Grønlandske. Der har de langt nemmere ved at rekruterer resurse stærke pædagoger. til uddannelsen og stillingerne generelt. Når vi så har har fået styrket faget og arbejdsstyrken, så kan vi kigge på, hvordan vi opnår den progression og den nødvendige udvikling på de forskellige kompentencer, som de forskellige målgrupper behøver. Før ser vi ikke den forandring vi alle ønsker i skolen, på det socialområde, i kriminalforsorgen og mange andre steder, hvor der mangler pædagogisk udvikling. Den dag vi alle forstår det, så vil vi se langt mindre selvmord og langt færre overgreb og det vil også være samfundsøkonomisk sundfornuft. Når det blev langt, men det er bare meget vigtigt for os alle sammen. Kærlig hilsen Martin og god arbejdslyst 🥰

Godt brølt min ven😉

Synes stadig du er så sej 🌷

Jeg værdsætter og respekterer dig ❤️🥰 Husk at "man" regner med at 85 pct af børn og unge's selvmord er pga intensiv psykisk og fysisk vold og mobning 💔 Der skal handles 🙏

Hvor var du god 👍 du er en super stor gevinst for Grønland

Allanngueqataassagaanni immaqa inuttai tikillugit, aperalugit "qanoq ingerlarusuppisi? “, anguniakkanik malinnaaqataalluni. Maanna saaffissatuaq tassaasarpoq Kommune ajornartoornermi. Nutaaliortoqartariaqalinnginnerpa? Pisartut takutereerpaat, inuit tarnikkut ilungersornerat, ikiortariallit ikiorneqannginnerat, ineriartorfissat mattuteqqanerat… Isumanga..

Ilummut!!!! Specielt selvmord tynger mit hjerte og igennem årene har alt for mange venner og bekendte skudt sig selv. Jeg er ikke urealistisk og tror ikke at det alene kan gøre en forskel, men hvis bare det bare kan blive lidt mere besværligt at få adgang til riflerne, så kan det måske gøre en forskel♥️

Du gør et stort og vigtigt arbejde 👏 er så stolt af dig 👍❤️

Det er sikkert mange store emner,at tage fat på aaja,ønsker dig det bedste ,du gør det godt,ønsker dig også god arbejdslyst,selvom det bliver tungt og sikkert langvarig,du er det godt,god dag

Pikkoreqaatit💐👍🏼👏🏼

Ajia, fully support you what are doing as those are the same concern I do.

Torrak

Heier på deg fra Norge❤

Fulgte med da du var på talerstolen 🙂👍 Well done 🙂

Respektere dig mega meget. Duer så dygtigt 👏👏👏♥️

Tak for update👏God weekend🥰

Qujanaq pikkoreqaatit 🤗🥰❤️

Du er så gennemført sej, Aaja 🙌🏼😌

🇬🇱🇩🇰Sulilluarinalu🇬🇱🇩🇰

Sulilluassaatit angusaqarluarlutillumi

Du er bare fantastisk Aaja ❤️🥰😘💪🏼 og Tak💐

👍

View more comments

Ullumikkut folketingi pisortatigoortumik ammarpoq. Arfineq aappassaanneerlunga Kalaallisuukka atorlugit Kalaallit Nunaanniit aallartitatut Folketingimi ullormi pingaartumi peqataavunga.

Ullumikkut Statsministeri ammaalluni oqalugiarpoq, sisamanngorpallu uagut oqallinnermi peqataassaagut. Ukioq manna pingaaruteqarluinnassaaq annertuunik suliassaqarfiusoq, qilanaarpungali.

Ullumikkut aamma qinigaaffiup affaanut killippugut, taamaattumillu aamma kingumut qivialaarnissamut periarfissiivoq. Angusaqarnikooqaagut, kisianni ukioq mannamiit kingusinnerpaamik 2023-mi qinersinissap tungaanut angusassagut eqqarsaatigaakka.

Ukiut arfinillit matuma siornamut sanilliullugu Kalaallit Nunaat Folketingimi naligiinnerusumik atuuffeqalernikuuvoq. Kalaallit Nunaannut folketingimilu sulinitsinnut ataqqinninneq malunnarnerulernikuuvoq. Tamanna innarlissanngilarput, toqqammavilli pilersissimasarput ineriartortissavarput uanga ukiuni arfinilinni kingullerni nukittorsarsimasara Kalaallit Nunaanniit aallartitatut folketingimi sulininni.

Folketingimiit tamassi ullorsiorluarnissassinnik kissaappassi ❤️🇬🇱

//

I dag starter Folketingsåret officielt. For 7. gang er jeg stolt trukket i vores smukke nationaldragt for at repræsentere Grønland i Folketinget ved denne store dag.

I dag starter Statsministeren ud med sin åbningstale, og på torsdag deltager vi i debatten. Det bliver et vigtigt år med mange store opgaver, men jeg glæder mig.

I dag markerer også midten af valgperioden og derfor giver det også anledning til refleksion. Meget har vi opnået, men jeg ser også det vi skal nå i år og frem mod et valg senest i 2023 og derefter.

Grønland spiller en mere ligeværdig rolle i dag end for mere end seks år i Folketinget. Respekten for Grønland og for vores arbejde i Folketinget er mærkbar. Det må og skal vi ikke smide på gulvet, men vi skal bygge videre på det stærke grundlag, som jeg har været med til at styrke de sidste mere end seks år, som jeg har repræsenteret Grønland i Folketinget.

Indtil nu vil jeg ønske jer alle en god dag fra Folketinget ❤️🇬🇱❤️🇬🇱
se merese mindre

Kommentar på Facebook

Med søde fletninger😊 Fortsat god arbejdslyst👍

Hvem var præsten? Savner at man ikke omtaler dagens prædike. De plejer at være gode til Folketingets åbning.

Rigtig god arbejdslyst 🌺 og hvor er du fin og smuk i din nationaldragt 🇬🇱💖

Kusanaq nukissalik angusaqartuartoq Arnaq Aaja Chemnitz Larsen sulilluarnissarneq kissaappakkit. Smukke stærke målrettede kvinde i sin smukke, flotte dragt Aaja ønsker dig videre god arbejdlyst🥰

Smukke billeder,ønsker mange gode og indholdsrige dage ,år,god arbejdslyst aaja

Du har opnået meget og vil opnå mere – rigtig god arbejdslyst i det kommende år 👏👏👏 – du er en rigtig god repræsentant for Grønland 💞🇬🇱

God arbejdslyst , og må du opnå mange af dine mål ❤️

Ønsker dig god arbejdslyst ( som du plejer at gøre ) og hvor er du sød med fletninger 👍😍❤🌹

Fortsat god arbejdslyst, kære Aaja, du og din gruppe gør det så godt 🌹

Sulilluarina🥰❤️

Nårh' det er dig jeg så et glimt af i tv'et 😍 god arbejdslyst 🥰

God arbejdslyst 🌺🇬🇱

Du repræsentere utroligt godt vort land, det er også utroligt vigtigt. Fortsat rigtig god arbejdslyst. Du en forbillede for Grønland. <3

God arbejdslyst. Fortsæt dit gode arbejde 🙏🏻❤️

☺️😊🌺🌹🇬🇱🥀 Stolt af Dig at Du præsenterer Grønland så godt og sikke én Flot dragt ☺️🌺 God Arbejdslyst 🎇

Flotte fotos af en fremragende repræsentant for Grønland – fortsæt det fine og konstruktive arbejde for det bedste for begge lande 🇬🇱🇩🇰

God arbejdslyst kære Aaja 👏🥰

Du har virkelig gjort dit arbejde fremragende 👏 🤩 Fortsæt endelig med dit fremsynede overblik og kritiske refleksioner og rigtig god arbejdslyst 😍🥰😘

Jeg har stor respekt for dit arbejde.

Jaa hvor er du flotte 😉 God arbejdslyt 🙂

Tillykke med dit flotte arbejde 🎉😍👍🇬🇱🇩🇰🇬🇱

Vi er stolte af dine mange gode resultater og din ihærdighed på en konstruktiv og ligeværdig måde, at repræsentere vort land på. Fortsat god FT-år ☘️🌷♥️

Er stolt af dig og fortrøstningsfuld over det netop er dig der repræsenterer os i Folketinget. God arbejdslyst ❤️

Tillykke med dagen 🇬🇱 🇩🇰 Kan se at du har taget det rigtige arbejdsdragt på 🤩 meget smukt ❤️

God arbejdslyst!

View more comments