Ordførerindlæg vedr. ændring om lov om offentlige betalinger

MF Aaja Chemnitz Larsen.

Det talte ord gælder.

Vi vil gerne takke ministeren for at komme med lovændringen. Det er vigtigt for IA at sidestilles med vores medborgere i Danmark og arbejde for et ligeværdigt partnerskab mellem vores lande.

Generelt er vi meget positive overfor en øget digitalisering i det grønlandske samfund. Det er vigtig del af udviklingen af det grønlandske samfund. Tusind tak – det glæder vi os over sammen med ministeren.

Vi har dog en række forhold, som vi gerne vil gøre resten af Folketinget bekendt med:

  • For langt de fleste borgere vil NemKonto være en lettelse. Men IA vil gerne minde om at adgang til internet ikke er så billigt, som i Danmark og der heller ikke er udbredt alle steder, bl.a. er nettet i Nord- og Østgrønland ikke lige så hurtigt, som mange steder i Danmark.
  • Der kan også være behov for at tage hensyn til ældre, personer med handicap, hjemløse og andre sårbare grupper, som af forskellige årsager ikke ønsker eller ikke kan benytte NemKonto, og sikre disse har mulighed for at fravælge dette. Det får Naalakkersuisut bemyndigelse til at fastsætte regler for nogle af disse grupper. Der kan fortsat være brug for en særlig indsats rettet mod ældre.

 

Inuit Ataqatigiit i mange år kæmpet for en fornyet persondatalov i Grønland, så vi ikke længere i Grønland vil være et usikkert tredje land i forhold til persondata. Det er ikke værdigt i et moderne Rigsfællesskab, at vi ikke har fået rettet op på det. Derfor vil IA opfordre regeringen til at få fornyet persondataloven for Grønland, så vi kommer på niveau med den danske standard og ikke længere er et usikkert tredje land.

Endeligt vil vi bemærke, at behovet for øget digitalisering gælder også i høj grad ved de statslige institutioner i Grønland, hvor mange halter efter deres danske samarbejdspartnere.

Med de ord vil vi takke for lovændringen og glæde os til den træder i kraft den 1. februar 2021.

Qujanaq.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin