fbpx
Ny Arktis strategi kan ende som skrivebordsøvelse for embedsmænd

Ny Arktis strategi kan ende som skrivebordsøvelse for embedsmænd

Bragt i Altinget d. 5. maj 2020.

Af Aaja Chemnitz Larsen

Medlem af Folketinget (IA)

Embedsmænd på tværs af hele rigsfællesskabet er lige nu i gang med at sætte ord på kongerigets nye strategi for Arktis. Og med de hastige forandringer på grund af klimaændringerne og den øgede geopolitiske interesse er der god grund til at luge ud og føje til i de værdier og principper, som siden 2011 har udgjort rammen for vores internationale arktiske arbejde.

Et omfattende arbejde der, som Udenrigsministerenmeget rigtigt bemærker, kræver bred inddragelse. I hele kongeriget. Fra befolkningerne, politikere, forskere, erhvervsliv og myndigheder. Foruden udveksling af synspunkter og erfaringer med vores nærmeste samarbejdspartnere i Arktis. Grønland udgør 20 % i Arktis og er en helt central aktør. Derfor skulle der heller ikke sættes pen til papir, før man nøje havde lyttet til de mange aktører. Hvor planen var, at de første måneder af i år skulle bruges på konsultation og samtaler. Blandt andet en stort anlagt konference i Ilulissat den 27-29. marts 2020.

Desværre kom der en kæp i vejen. Covid-19 udbruddet har således gjort det nødvendigt at aflyse mange af de ellers planlagte aktiviteter – og med den (i øvrigt meget forståelige) store fokus på sundhedssituationen, er strategiarbejdet langsomt, men sikkert blevet skubbet i baggrunden. Og det er et problem. En ny strategi for Arktis giver kun mening i det omfang, som den afspejler ægte inddragelse og lydhørhed over for de mange mennesker og organisationer, der lever i og arbejder med regionen. Hvis strategien ikke skal ende som en skrivebordsøvelse for embedsmænd, må vi derfor have den tilbage på dagsordenen.

Og hvis det ikke kan lade sig gøre på traditionel vis, må vi tage de sociale medier og teknologien til hjælp. For en ting er i hvert fald sikkert. Behovet for en fælles enighed om en retning for internationalt samarbejde er mere end nogensinde en nødvendighed. Med amerikansk charmeoffensiv, russisk oprustning og øget kinesisk tilstedeværelse i Grønland, så er det vigtigt, at vi og ingen andre, bestemmer hvad der skal ske i Arktis.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin