Nauja Lynge: Grønlands ene mandat, Aaja Chemnitz Larsen, arbejder for to mandater

Følgende er et debatindlæg skrevet af Nauja Lynge, i Jyllands-Posten d. 10 April:


Med ét mandat har hun skabt resultater, som kan få enhver til at miste pusten.

På trods af afsavn fra familien knokler Aaja Chemnitz Larsen for at rugbrødsarbejde skal blive til gevinst for Grønland og grønlændere – uanset om de er bosat i Nuuk, på østkysten, i Sydgrønland eller i Danmark. Lufthavnsprojektet er bla. et resultat af Aajas forhandlinger i Folketinget.

Aaja Chemnitz Larsen er Grønlands eneste mandat i Folketinget. På papiret har vi to mandater. Men da det andet mandat, Hammond, tilsyneladende mest befinder sig i Grønland, er det jo godt at det andet mandat arbejder for to.

Jeg er ikke enig i alle Aajas holdninger. Men jeg er dybt imponeret over hendes ihærdighed. Hun møder altid op, når det gælder grønlandske forhold, uanset hvor i landet, de foregår. Og hun er både velforberedt og nærværende.

Ingen ved rigtigt, hvad Aleqa Hammond bruger sit mandat til. Derfor er resultatlisten også meget svær at få øje på. For Aaja Chemnitz Larsen forholder det sig lige modsat. Listen af tiltag, som hun har sat i gang er lang. Herunder har Aaja taget initiativ til seks høringer og fem samråd.

I Grønland er et mindretal blevet gode til at råbe højest og uden protester blive den officielle holdning. I relationen mellem Grønland og Danmark er det blevet sådan et underligt limboland, hvor Grønland venter på Danmark og Danmark venter på Grønland. Men Aaja synes ikke, man opnår ret meget ved at pege fingre. Hun har brugt de sidste fire år på at løse udfordringerne og tænke i løsninger. Og her skal der ikke være tvivl om, at hun ønsker et ligeværdigt partnerskab.

Hun vil frigøre al den energi, som bruges på at bekæmpe hinanden. Hvordan kan vi i stedet skabe vækst, udvikle muligheder og skabe håb, spørger hun.

Hun vil bygge bro i rigsfællesskabet. Men det kræver, at nogen på hver side af broen trækker i arbejdstøjet. Så hermed skal lyde en invitation fra Aaja til begge sider af broen. Hvordan får vi udviklet selvstyret, og hvordan får vi vendt ligegyldighed til engagement?

Aaja Chemnitz Larsen er cand.scient.adm. og har en uddannelse i ledelse (Executive Management) fra Insead. Hun har været ekspert hos FN i New York i afdelingen for sociale og økonomiske anliggender. Og har desuden været børnetalsmand for Grønlands selvstyre.

Det originale debatindlæg kan læses her.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin