Lad os rette op på fortiden og se fremad

Af MF Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit

Nogle nedslag i historien er vi nødt til at se i øjnene og rette op på. Når vi bliver historieløse respekterer vi ikke ældre i vores samfund, som har banet vejen for det samfund vi kender i dag og de privilegier, som kan tage for givet. Nedslagene i historien er f.eks. juridisk faderløse, tvivlsomme og papirløse adoptioner og eksperimentbørnene, som blev fjernet fra deres forældre, mistede deres modersmål og kontakten til deres forældre. Mange ting, der skete under G-50 og G-60 er der mange af os, som tager afstand fra i dag. Vi er blevet klogere – heldigvis.

Nogle kalder det vigtig forsoning. Jeg kalder det respekt.

Eksperimentbørnene har fået længere udsigt til den undskyldning, som jeg mener de fortjener af både Statsministeren og Naalakkersuisut. For år tilbage tog jeg det op i Folketinget og den nye regeringen har endelig lovet eksperimentbørnene den undskyldning, som politikere i mange år har kæmpet for i Folketinget. Planen var, at det skulle være efter udredningen, som skulle være klar 1. juni 2020. Det er nu udskudt på ubestemt tid.

Mange ting kan man undskylde med COVID-19 krisen, men det undrer mig at det skulle være de sidste halvanden måneds nedlukning, der skulle være årsag til at udredningen ikke når sin frist. Forskning og udredning er ikke afhængig af store forsamlinger, ligesom en undskyld til de 6 eksperimentbørn, der er tilbage ikke kræver store forsamlinger. Ud af de 25 børn, som deltog i eksperiment og fik livslange ar på sjælen, så er de seks tilbageværende godt oppe i årene. De fortjener at få afslutning og ro i sjælen.

Udskydning på ubestemt tid giver anledning til at overveje, hvor meget denne undskyldning er værd, hvis der ikke er nogen tilbage til at modtage den.

Den danske statsminister Mette Frederiksen demonstrerede d. 13 august 2019 hvorledes en undskyldning af denne karakter kan leveres med respekt og værdighed, da hun på Marienborg slot, indledte sin undskyldning til Godhavnsdrengene med ordene ”Der kommer en dag. Og i dag er jeres dag”.

Hvornår bliver det eksperimentbørnenes dag? Ingen af os ved det og det er uværdig måde, at behandle folk på. Regeringen holdt fast i at de vil vente på udredning fordi Naalakkersuisut ønskede det. Det er i sidste ende Naalakkersuisuts valg.

Jeg vil faktisk påstå at man godt kan give en undskyldning uden en færdig udredning. Vi ved øjensynligt nok om fortidens fejl – nok til at Statsministeren lover en undskyldning. Hvorfor så vente?

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin