inuit ataqatigiit i folketinget

Inuit Ataqatigiit har haft et Folketingsmedlem siden 2001. Aaja Chemnitz Larsen blev valgt ind første gang i 2015 og igen i 2019, og sidder dermed i sin anden periode.

Inuit Ataqatigiit vægter at stå politisk uafhængigt af danske partierm, og frit i forhold til at stemme og agere på egen hånd.. Vi ønsker en positiv og åben dialog på tværs af alle Folketingets partier. Bredt og konstruktivt samarbejde i sager der vedrører Grønland , er af stor vigtighed for Inuit Ataqatigiit i Folketinget.

MF aaja chemnitz larsen

Aaja Chemnitz Larsen

Som Folketingsmedlem valgt i Grønland, repræsenterer Aaja Grønland i det parlamentariske arbejde. Det politiske arbejde er stærkt rodfæstet i Inuit Ataqatigiits principper om ligeværdighed, gensidig respekt og solidaritet.

Aaja Arnatsiaq Chemnitz Larsen kommer fra Nuuk og blev valgt ind i Folketinget første gang ved Folketingsvalget i 2015, og genvalgt ved seneste Folketingsvalg i 2019.

Aaja samarbejder bredt med alle Folketingets partier, for at sikre de bedst mulige resultater og mest mulig indflydelse – til gavn for Grønland. Aaja prioriterer at møde og lytte til borgere og fageksperter, for at kunne føre politik som der kan mærkes – og som gavner de borgere hun repræsenterer.

Udover sine poster i udvalg, nævn og råd, er Aaja hele folketingets repræsentant of formand i Komiteen for Arktiske Parlamentarikere, hvor folkevalgte fra arktiske lande mødes, for at diskutere aktuelle problemstillinger i Arktis.

I sine år i Folketinget har Aaja været med til at skabe historisk mange resultater, og blandt andet banet vejen for at de grønlandske medlemmer nu kan deltage ved vigtige forhandlinger.

Aaja har lang erfaring med politisk arbejde, lederskab og menneskerettigheder. Hun er cand.scient.adm fra Ilisimatusarfik, og har yderligere studeret på Harvard Kennedy School, University of Nottingham og INSEAD.

Aaja har dedikeret sit arbejde til promoveringen af menneskerettigheder og forbedringen af børns rettigheder og levevilkår i Grønland. Hendes CV inkluderer blandt andet medlem af Inatsisartut (det grønlandske parlament), den nationale børnetalsmand, direktør for velfærd i Sermersooq Kommune, og hun har været formand og viceformand i bestyrelsen for Grønlands Råd for Menneskerettigheder.

 

Aajas prioriterede politiske indsatsområder for denne folketingsperiode:

Øge social tryghed – ved et vedholdent fokus på at sikre børns rettigheder, forbedre vilkår for personer med handikap og øge beskæftigelse blandt grønlændere i Danmark.

Promovere ansvarlig økonomi – ved at styrke interessen for investeringer i Grønland, skabe flere lokale jobs og gøre turismen bæredygtig.

Advokere for en fredelig udvikling – ved at styrke overvågning og viden om militær aktivitet i vores land, samt forebygge cyberkriminalitet.

Sikre at fremtiden er grøn – ved at arbejde for at Grønland tiltræder Parisaftalen, og styrke interessen i at investere i grøn forskning og omstilling i Grønland.

Tidligere medlemmer

Fra 2001-07 var Kuupik Kleist medlem af Folketinget. Kuupik blev formand for Inuit Ataqatigiit, og fra 2007 til 2011 tog Juliane Henningsen over på posten i Folketinget. I 2011 blev Sara Olsvig Inuit Ataqatigiits nye folketingsmedlem. Sara blev valgt til formand for Inuit Ataqatigiit i 2014 og søgte derfor orlov fra Folketinget. Johan Lund Olsen har ad to omgange været medlem af Folketinget som suppleant for Sara Olsvig og var Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem op til valget i 2015.