Forespørgselsdebat om Grønland og USA

MF Aaja Chemnitz Larsen, forespørgselsdebat om Grønland og USA (F18), Tirsdag den 17. december 2019

Det talte ord gælder.

For Inuit Ataqatigiit står vores relation til Danmark egentlig ret klar. Vi støtter fuldt ud Selvstyreaftalen og ønsker en styrket rolle for Grønland indenfor Rigsfællesskabet i den nærmeste fremtid. Vi arbejder løbende for et friere Grønland. 

Mange grønlandske politikere vælger, at bruge 90 % af tiden på at diskutere selvstændighed for Grønland og 10 % på at diskutere velfærd for befolkningen i Grønland. Inuit Ataqatigiit vælger det omvendte. Vi ønsker, at bruge 90 % på at diskutere velfærd og en styrket økonomi for borgerne i Grønland for derved skabe et godt og stærkt grundlag for fremtiden.  

Og der er nok at tage fat i. Vi ser en kommende velfærdskrise i Grønland; stigende ulighed, fraflytning fra Grønland og en utilstrækkelig social indsats. Paradoksalt nok har Grønlands økonomi nærmest ikke været bedre på grund af gode internationale priser på fisk og rejer. Helt konkret har ressourceafgiften på rejer medført en forøget indtægt på få år på knap 400 mio. kr., mens borgerne derimod oplever stadig sværere levevilkår. Borgerne oplever ikke det nødvendige velfærdsløft.

Udover kulturelle og historiske bånd, så mener Inuit Ataqatigiit også, at det netop er ønsket om velfærd, der binder os sammen. Grønland er en del af Arktis og en del af Norden og vi deler værdier om velfærd og fred med Danmark. Målet for os er et ligeværdigt partnerskab indenfor Rigsfællesskabet indtil vi opnår større selvbestemmelse.

Derfor klinger det også hult når Siumut og de andre partier i Naalakkersuisut ønsker selvstændighed og statsdannelse, men ikke styrker vores selvbestemmelse indenfor selvstyrets rammer. Det er politisk stilstand, hvor vi kun kan pege fingre ad os selve.

USA er en allieret og USA viser stigende interesse. Vi ved også, at dansk udenrigspolitik er styret af hvad USA ønsker og fra grønlandsk side glæder vi os faktisk over den øget interesse i Grønland. Også fra dansk side. Det hilser vi velkommen.

Vi er dog ikke naive overfor, at amerikansk interesse bunder i sikkerhedspolitiske hensyn. Det bekymrer folk i Grønland. Vi ønsker fred i det land vi kalder vores hjem. Derfor følger vi også den amerikanske interesse tæt og forholder os kritisk og nuanceret til USA.

Vi minder om, at Grønland har ret til at føre udenrigspolitik på hjemtagne områder og f.eks. indgå internationale aftaler om fiskeri. Det er vores indtryk, at der er en god og tæt dialog med den danske regering når der er behov for det.

Vi er også nødt til at sige: tiden er ikke inde til at begrænse Grønlands udenrigspolitiske rolle. Tværtimod mener et stort flertal, at vi ønsker friere rammer og en konstant udvikling af selvstyre for at sikre et meningsfuldt rigsfællesskab.  

Derfor har vi også et klart budskab til Naalakkersuisut: del oplysninger om USA med Inatsisartut og til den danske regering: intet om os, uden os. Et ligeværdigt partnerskab forudsætter at vi arbejder henimod at blive ligeværdige parter.

Tak.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin