Finanslovsforhandlinger landet: Øget viden skal styrke børnene og filmbranchen

Finanslovsforhandlingerne i det danske Folketing er nu afsluttet og det har f.eks. kastet penge af sig til filmproduktion om Rigsfællesskabet og øget viden blandt børn om deres rettigheder. Medlem af Folketinget Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit er godt tilfreds med dette års forhandlinger, som har stået i samarbejdets tegn.

”Udsatte børn står mit hjerte meget nært. Derfor var det oplagt for mig at pege på flere midler til Institut for Menneskerettigheder og Grønlands Råd for Menneskerettigheders arbejde for de mest udsatte i vores samfund. Det er et område, som er underprioriteret i vores egen finanslov, men som har behov for et politisk fokus. En undersøgelse har vist at andelen af børn der kender til deres rettigheder er dalet fra 38% i 2014 til kun 16% i 2019. Børn har ret til at sige deres mening og blive hørt, samt ikke blive udsat for vold og misbrug. Det er vigtigt vi sørger for at de ved det. Derfor er jeg glad for, at IA har sikret 12 mio. kr. over de næste 4 år til at sørge for at børn har viden om deres rettigheder. Dette er i god forlængelse af de 80 mio. kroner som regeringen har afsat til arbejdet med børn udsat for seksuelle overgreb.”

”Derudover er der afsat hele 26,8 mio., som skal gå til produktion af film og dokumentarer om rigsfællesskabet, af vores egne filmfolk. Det er dyrt og tidskrævende at producere film, så det glæder mig at puljen strækker sig over fire år. Film er et fantastisk værktøj til at formidle viden og skabe nye fortællinger om Grønland og puljen bliver et fantastisk springbræt for grønlandske producenter. Puljen var et ønske af alle fire nordatlantiske folketingsmedlemmer som alle særligt var enige at det er på høje tide vi ikke bliver fortalt historier om, men at vi selv formidler og på den måde er med til at øge kendskabet til vores dele af rigsfællesskabet”

Endelig er der afsat 3,9 mio. kroner til hashbekæmpelse i anstalterne fra 2022, hvor der skal optrænes en hashhund til anstalterne. Regeringen er også i gang med at se på en lovændring, så hash kontrol i anstalterne skærpes. Derudover er der afsat 2 mio. kroner til en færøsk-grønlandsk ordbog.

Kontakt: Aaja Chemnitz Larsen, tlf. 61624667.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin