fbpx

Eksperimentbørnene skal have deres erstatning

(Bringes som læserindlæg i Sermitsiaq fredag d. 3 sept.)

Inuit Ataqatigiit i Folketinget har længe kæmpet politisk for at sætte fokus på eksperimentbørnenes uretfærdige behandling. I december 2020 modtog de overlevende eksperimentbørn den længe ventede undskyldning fra staten. Det sidste punktum er dog ikke sat. Nu undersøger en advokat, som har hjulpet Godhavnsdrengene, mulighederne for at Eksperimentbørnene kan lægge sag an mod staten. Målet er en erstatning.

”Regeringen bør lade handling følge ord og give erstatning til de børn som var med i eksperimentet. Ved at give undskyldningen til eksperimentbørnene påtog Regeringen sig det moralske ansvar. Det anerkender jeg fuldt ud. Ved at give en økonomisk erstatning til eksperimentbørnene påtager de sig også det juridiske ansvar, hvilket er på sin plads” lyder det fra Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

”Det er et spørgsmål om retfærdighed og ligeværd. Med en erstatning, kan vi endegyldigt sætte et punktum. Det fortjener eksperimentbørnene. Staten bør tage sit fulde ansvar for den måde eksperimentbørnene blev behandlet på, hvor de fik frataget deres kultur, sprog og identitet. Regeringen anerkendte deres fulde ansvar i forhold til Godhavnsdrengene og indgik forlig med dem, så 17 tidligere anbragte hver fik 300.000 kroner i erstatning. Det eksperimentbørnene og godhavnsdrengene har oplevet var et groft svigt fra staten. Jeg mener ikke det er i orden, at staten gør forskel og kun sikrer godhavnsdrengene erstatning” udtaler Aaja Chemnitz Larsen

Børns Vilkår hjælper Eksperimentbørnene, som de også har hjulpet Godhavnsdrengene. Advokat Mads Pramming er sat på sagen og han var også involveret i sagen om Godhavnsdrengene.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin