Den danske Regering giver sig – Inuit Ataqatigiit har givet Grønland den stærkeste position nogensinde

Foto: Inuit Ataqatigiit Folketingimi

Finansminister Kristian Jensen (V) giver nu folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) adgang til samtlige forhandlinger i Folketinget. Dette er historisk og sker i anerkendelse af Aajas konstruktive og ihærdige indsats for at deltage i forhandlinger. Aaja bliver den eneste nordatlantiske deltager i forhandlingerne. 

Siden nuværende valgperiode startede i 2015, har Aaja Chemnitz Larsen haft til hensigt, at sikre Grønland mere indflydelse ved, at insistere på at få en plads ved forhandlingsbordet ved relevante politiske forhandlinger. Det har lykkedes Folketingsmedlemmet, at sikre, at Nordatlantiske mandater inddrages i finanslovsforhandlingerne og forhandlinger om relevante forlig. Sidste lille sten på vejen er nu de danske partiers accept af Aajas deltagelse. Inuit Ataqatigiit kan således se frem til, at få en fast plads i forskellige forligskredse.

”Jeg har banet vejen for Grønlands vej til forhandlingsbordet. Det betyder, at Grønland har en stemme i sager der handler om Grønland. Det er historisk og bliver ikke større. Samtidig beror det også på en personlig tillid til mig, som jeg har bygget op over lang tid.” fortæller Folketingsmedlemmet.

Når en ny forhandlingsperiode opstår, så vil Inuit Ataqatigiit blive inviteret med i relevante forlig. I første omgang bliver det de kommende socialforhandlinger og til efteråret bliver det et kommende politiforlig. 

Aaja Chemnitz Larsen udtaler: “Min erfaring med forligsforhandlinger kommer Grønland til gavn og kan bidrage til en ny politisk kultur på tværs af partierne i Inatsisartut. Det er helt oplagt på folkeskole-, sundhed og socialområdet, hvor der er meget vi er enige om og fordelen er at indsatsen bliver mere langsigtet og stabil.”

Forlig er en politisk forhandlingsform, hvor de politiske partier forhandler på tværs af partifarve om væsentlige emner. Forlig er baseret kompromis, fælles accept og på at alle forligsparter opnår noget under forhandlingerne.

Udover socialforhandlingerne, har Aaja bedt om, at Inuit Ataqatigiit deltager i forligskredsene for politiet, kriminalforsorgen, forsvaret, medieforliget og kunststøtte.  

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin