Danmark skal give slip for at bevare rigsfællesskabet

Tale afholdt i forbindelse med udvidet partilederdebat i Folketinget

13-04-2021

Grønland skal have en ny regering. Ny Naalakkersuisut. Det sker efter Inuit Ataqatigiit for en uge siden vandt en sneskredssejr – en historisk politisk sejr. Mens vi er samlet her i Folketinget, forhandles der om en ny regeringskoalition hjemme i Grønland.

I Rigsfællesskabet har vi et iboende dilemma. Man skal i Danmark skal give slip for at kunne bevare Rigsfællesskabet. Sammen bør vi derfor også have en interesse i at styrke uddannelsesniveauet og erhvervsudviklingen i Grønland. Det er to afgørende faktorer for at sikre Grønlands udvikling. En udvikling som man fra dansk side ikke skal frygte, men tværtimod understøtte.

Mange, der har fulgt med har bemærket, at mange danske medier har rapporteret, at det grønlandske valg handlede primært om selvstændighed. Det er ikke retvisende.

Valget handlede i høj grad også om Kuannersuit, velfærd og det nære. Om hvordan vi kan skaffe hjælp til udsatte børn og personer med handicap. Om hvordan vi skaber bedre og mere uddannelse til unge. Og ikke mindst hvordan vi forbedrer folkesundheden og sørger for en værdig alderdom til ældre.

På vælgermøder rundt i landet spurgte befolkningen ind til de velfærdsudfordringer, som de oplever. Stigende ulighed. Hvordan vil vi forebygge seksuelle overgreb, vold og selvmord. Hvordan vil vi få flere i arbejde. Det er den velfærd, som mange spurgte ind til på vælgermøder og som valget også handlede om.

Som Inuit Ataqatigiit har gentaget mange gange før, så har vi desværre i Grønland en velfærdskrise. Vores prioritet er at løse den opgave. Det er det vælgerne har stemt på – ikke løfter om selvstændighed i morgen.

Den kommende regering er del af den nye generation politikere, som jeg også selv er. Vi er børn af Hjemmestyret og har aldrig kendt til andet end ønsket om at være herre i eget hus. Med andre ord er vi netop produkter af vores tid.

Jeg håber vi vil se en mere løsningsorienteret, men også mere grundig og klar holdning til hvilken vej vores land vil gå. Både hver for sig, men også i fællesskab. Vi hører det nok ikke så ofte, men Rigsfællesskabet er faktisk en rollemodel som mange andre lande og oprindelige folk kigger til, som det gode eksempel og vi har også på mange måder et fællesskab til gensidig glæde.

Valget giver optimisme og håb. Inuit Ataqatigiit er bevidst om sit ansvar og de vigtige opgaver, der lægger foran os. Vi har også en tro på, at vi er de rette til netop at løse disse opgaver med de redskaber og evner, som Grønland og Rigsfællesskabet har skabt mulighed for.

Qujanaq. Tak for ordet.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin