Dagens Pituffik samråd: Aaja Chemnitz Larsen savner større åbenhed

Dagens Pituffik samråd: Aaja Chemnitz Larsen savner større åbenhed
Dagens Pituffik samråd: Aaja Chemnitz Larsen savner større åbenhed

Mens eksperter vurderer at Grønlands Landskasse står til at miste op mod 200 mio. kr. grundet usikkerhed om den fremtidige servicekontrakt ved Pituffik, så fortsætter lukketheden i Pituffiksagen. Aaja Chemnitz Larsen (IA) havde i dag sammen med Christian Juhl (EL) indkaldt Udenrigsminister Kristian Jensen (V) til samråd om Pituffik i håbet om at få svar på en række spørgsmål.

Om dagens samråd siger Aaja Chemnitz Larsen (IA): ”Jeg tolker ministerens udmeldinger på dagens samråd som en garanti for at Udenrigsministeriet vil gøre alt for at sikre, at det fremadrettet bliver et grønlandsk- dansk selskab som får servicekontrakten ved Pituffik. Det er i hvert fald hvad han gentagne gange understregede at der bliver arbejdet for, i fællesskab med Grønland. Så let tror jeg desværre ikke det bliver og der er behov for at man både fra Inatsisartut og at vi her Folketinget, fortsat følger sagen om Pituffik nøje, da den nuværende servicekontrakten har stor økonomisk betydning for Grønland”.

Under dagens samråd udtalte Udenrigsministeren, at han deler ønsket om at Pituffik servicekontraktproblematikken ikke skal ske igen. Ministeren sagde, at det havde været et helt forfærdeligt forløb i forhold til den usikkerhed sagen havde skabt i Grønland, i relation til både arbejdspladser og skatteindtægter. Udenrigsminister Kristian Jensen understregede at der var en fælles interesse i, at dette ikke vil gentage sig. Åbenhed omkring, hvordan amerikansk militær tilstedeværelse konkret skal komme Grønland økonomisk til gavn, udeblev dog på dagens samråd. Spørgsmålet har en dansk-grønlandsk og amerikansk arbejdsgruppe ellers skulle finde svar på i godt et år.

Folketingsmedlemmet for Inuit Ataqatigiit vil fortsat være optaget af den fremadrettet proces, herunder de udfordringer der er i appelsagen fra bl.a. Exilis services A/S, som ellers vandt servicekontrakten ved seneste udbud, fortsat kører i det amerikanske retssystem, samt de udfordringer der kan være i forhold til at sagen skal i EU udbud.

 

Kontaktinformation: Aaja.Larsen@ft.dk eller +45 61 62 46 67.

Samrådet kan ses her: http://www.ft.dk/webtv/video/20151/gru/td.1302413.aspx

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin