Navigate / search

Regeringen mangler politisk vilje til at sikre ligestilling indenfor Rigsfællesskabet

Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen har de senere år arbejdet for at grænsehindringerne omkring kørekort ophæves. Særligt har hun fokuseret på at grønlændere i Danmark, ligesom færinger kan det, langt nemmere skal kunne ombytte deres grønlandske kørekort til danske kørekort.

D. 1 september trådte en ny bekendtgørelse om kørekort i kraft, der gør det muligt for indehavere af grønlandsk kørekort at benytte deres kørekort i Danmark, hvis de kan dokumentere at have taget to kørelektioner hos en kørelærer og kan fremvise dokumentation herfor under kørsel. Ifølge Regeringen bliver det grønlandske kørekort på den måde sidestillet med det danske. Men i folketingsmedlemmets optik, er det en alt for letkøbt løsning:

”Ordningen med at sidestille det grønlandske kørekort med det danske, er en lappeløsning og sikrer ikke den ligeværdighed som vi ønsker. Det er uden tvivl blevet nemmere for grønlændere i Danmark at køre i Danmark, men bekendtgørelsen sikrer ikke grønlændere de samme rettigheder og den samme ligeværdige behandling som færinger modtager. Færinger i Danmark kan kvit og frit ombytte deres kørekort til et dansk uden at tage køretimer eller en køreprøve. Hvorfor denne forskelsbehandling? Det mener jeg der skal gøres op med.” lyder det fra Aaja Chemnitz Larsen.

På baggrund af ovenstående har Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem sendt spørgsmål afsted til transportministeren, der derfor skal redegøre for forskelsbehandlingen indenfor Rigsfællesskabet.

For at kunne få ombyttet sit grønlandske kørekort til et dansk, kræver det stadig en kontrollerende køreprøve, mens man kan nøjes med de to kørelektioner i by-, landevejs- og motorvejskørsel ved en godkendt kørelærer i Danmark, for at kunne bruge sit grønlandske kørekort mere end 90 dage.

Links til spørgsmål:
https://www.ft.dk/samling/20182/almdel/GRU/spm/33/2073147.pdf
https://www.ft.dk/samling/20182/almdel/GRU/spm/34/2073148.pdf
https://www.ft.dk/samling/20182/almdel/GRU/spm/35/2073149.pdf
https://www.ft.dk/samling/20182/almdel/GRU/spm/36/2073150.pdf

Kontakt:
Aaja Chemnitz Larsen, tlf. 6162 4667

Print Friendly, PDF & Email