Anciennitet fra Grønland skal tælle med ved tidlig pension i Danmark

Ordførerindlæg vedrørende ret til tidlig pension.

Tak for ordet.

Inuit Ataqatigiit glæder sig over anciennitet optjent i Grønland også medtages i lovforslaget om indførelse af ret til tidlig pension (arnepensionen) i Danmark. På den måde sørger vi for at personer, som har haft deres arbejdsliv, eller dele af deres arbejdsliv i Grønland også får samme adgang og ret til tidlig pension i Danmark.

Det er glædeligt, at regeringen støtter op om dette ønske fra os og Naalakkersuisut i Grønland og at vi med lovforslaget allerede giver mulighed for dette fra 1. januar 2021. Vi vil i samme omgang også takke regeringen for deres opmærksomhed på at dette lovforslag også kan være relevant for andre borgere i Rigsfællesskabet, end bare dem der har været på det danske arbejdsmarked, samt at inddrage selvstyret i processen – selvom vi gerne havde set at inddragelsen kunne have sket tidligere.

Som bekendt er der ikke mange i Grønland som indbetaler ATP, som bliver det man udregner anciennitet fra, så derfor er det godt, at der også er mulighed for at opnår tidlig pension uden at have indbetalt til ATP. Der kan være nogen tekniske vanskeligheder i forhold til at dokumentere arbejdsforhold så langt tilbage i Grønland, men vi følger med i behandlingen og glæder os over inddragelsen.

Tak.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin