fbpx

Aaja: stramning af våbenlovgivningen skal forhindre vådeskud og selvmord

IAs medlem af Folketinget Aaja Chemnitz Larsen tog under åbningsdebatten den grønlandske våbenlovgivning op til debat, og anbefalede en stramning. Hun mener den nuværende lovgivning er forældet og tillader en alt for lemfældig opbevaring af våben, som kan lede til tragiske vådeskudsulykker og selvmord.

”Hvis vi kan forebygge dødsfald som følge af vådeskudsulykker og selvmord, ved at gøre våben mindre tilgængelige, så mener jeg at vi bærer et stort ansvar for at lovgive om krav til sikker opbevaring” siger Aaja Chemnitz Larsen.

Våbenlovgivningen som den er nu, har ingen krav om opbevaring af skydevåben og ammunition. Det mener både Grønlands Politi og Aaja Chemnitz Larsen medfører en overhængende risiko for vådeskudsulykker, selvmordstrusler og selvmord. Eksempelvis når børn i forbindelse med leg skaffer sig adgang til våben – det kan både være familiens egne, men kan også være fra både hvor skydevåben typisk opbevares sammen med ammunition. Det samme gør sig gældende for berusede personer, personer med selvmordstanker eller svære psykiske lidelser.

”Jeg vil arbejde for at man laver et krav om opbevaring af skydevåben. Der er adskillige billige løsninger på markedet og ingen god grund til at lade være. Våben kan for eksempel sikres personligt, med en aftrækker- eller wirelås. Der findes flere andre løsninger – det vigtigste for mig er, at man forhindre uvedkommende i at anvende ens skydevåben” siger Aaja.

”Personlig sikring af ens våben vil mindske risikoen for at personer med svære psykiske lidelser eller selvmordstanker gør skade på sig selv eller andre. Derudover vil det forhåbentligt øge chancerne for at sundhedsvæsenet, politiet, socialforvaltninger når at hjælpe, inden uheldet er ude” udtaler Aaja Chemnitz Larsen.

Folketinget har ansvaret for våbenlovgivningen i Grønland, som ikke er opdateret siden 1992. Forud for Inatsisartutvalget i april 2021 var en opdatering af våbenloven på tegnebrættet, men det blev aldrig behandlet.

Til sidst udtaler Aaja: ”Jeg vil selvfølgelig opfordre til debatten sker respektfuldt og konstruktivt, da jagt og fangst er en sund og vigtig del af den grønlandske kultur. Men jeg mener absolut at vi på én og samme tid kan bevare vores jagkultur og beskytte os selv og hinanden bedre fra uheld med skydevåben”.

 

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin