fbpx

Aaja: Sametrommen er et vigtigt skridt i den rigtige retning

Af Aaja Chemnitz Larsen, MF for Inuit Ataqatigiit

I mere end 300 år har en særlig sjælden samisk tromme ligget opbevaret i Danmarks Nationalmuseum. En tromme der blev taget fra den samiske åndemaner Anders Poulsen inden han blev sendt i fængsel og dræbt af sin medfange. Det er et særligt vigtigt stykke af den samiske historie, som har stor kulturel og åndelig betydning for samefolket.

Historiske kulturartefakter er vigtige for et folks selvopfattelse og identitet, og idet Nationalmuseets lån af trommen udløb i november sidste år, så jeg det kun naturligt at den skulle tilbage til hvor den kom fra. Derfor sendte jeg, som formand for Arktiske Parlamentarikere, i godt samarbejde med tidligere Formand for Sametinget, Aili Keskitalo, i slutningen af sidste år en klar opfordring til Rane Willerslev, direktør ved Danmarks Nationalmuseum og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen om at returnere trommen til sin retmæssige ejer og ophavssted. Det tog noget tid, men det er mig en stor glæde at vide, at kulturministeriet nu har besluttet at returnere trommen tilbage til Norge.

”At trommen vender tilbage til sin retmæssige ejer glæder mig ikke kun på vegne af det samiske folk, det glæder mig, at man fra den danske regerings side ser åbent og samarbejdsvilligt på repatriering af historiske kulturartefakter. ”

Returneringen af den samiske tromme er et vigtigt skridt i den rigtige retning, når det kommer til hvordan vi taler om og handler på vor fælles og særegne kulturarv, og i Inuit Ataqatigiit vil vi altid arbejde for, at det der retmæssigt hører til os tilkommer os, og i den forbindelse vil vi også altid hjælpe hvor vi kan:

”Særligt når det kommer til oprindelige og post-koloniale folk, synes jeg vi har et medansvar for at hjælpe hvor vi kan, vi kunne jo stå i samme situation. Derfor var det kun en selvfølge for mig at gøre mit bedste for at hjælpe samerne i situationen med den sjældne tromme.”

 

Aaja Chemnitz Larsen, aaja.larsen@ft.dk, +456162 4667

del på de sociale medier