Aaja: Realismen har omsider indfundet sig hos Partii Naleraq

Partii Naleraq har nu afskrevet selvstændighedskravet allerede i 2021 og erkender behovet for en stærkere grønlandsk økonomi. ”En vigtig – og rigtig – erkendelse”, kalder Inuit Ataqatigiits folketingskandidat Aaja Chemnitz Larsen det.

Jeg håber erkendelsen hos Partii Naleraq er grundfæstet, for det vil bidrage til at vi som land kan få en mere nuanceret og realistisk debat om Grønlands virkelige situation” siger Aaja Chemnitz Larsen.

”Når jeg synes det er vigtigt med den nye erkendelse, så er det selvfølgelig fordi, at vi som land, og som folk, så åbenlyst har en lang række betydelige udfordringer: Misbrug af børn, megen personfarlig kriminalitet, misbrug, enorm boligmangel, alt for mange på overførselsindkomst, alt for mange offentligt ansatte og for få i det private erhvervsliv. Til sammen er alle disse forhold en giftig cocktail. Når vi dertil lægger, at vi er meget få mennesker med en vanskelig infrastruktur fordelt over et enorm område – og at vi ikke har hjemtaget et eneste område i årevis – så er der bare lang vej igen. Jeg har savnet realisme i selvstændighedsdebatten” slår Aaja Chemnitz Larsen fast.

”Partii Naleraq har siden sin etablering bidraget til en forfejlet og systematisk misvisende og faktaresistent debat om vores lands virkelige situation, og stillet et urealistisk håb op om hurtig selvstændighed. Med deres skifte i position har de bevæget sin ind på banen mod politisk realisme, og det vil jeg gerne kvittere for. Det giver mig håb for en mere ordentlig og realistisk debat om vores lands og folks fremtid.”

”Men særligt hæfter jeg mig ved Partii Naleraqs tilkendegivelse af, at selvstændighed forudsætter ’et økonomisk forsvarligt grundlag’ og at selvstændighed ikke må blive på bekostning af borgernes velfærd.

Dermed lægger Partii Naleraq nu klar afstand til Nunatta Qitornai og Vittus Qujaukitsoq, som stadig forsøger at bilde befolkningen ind, at selvstændighed vil gøre Grønland rigere. Det er en forbløffende påstand – med mindre præmissen er, at man vil sælge vores land til Rusland eller Kina. Partii Naleraq har taget et seriøst skridt. Nu savner jeg sådan set bare at høre hvor Siumut stiller sig i spørgsmålet”, afslutter Aaja Chemnitz Larsen.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin