Aaja: Naalakkersuisut løber fra ansvaret

 

Foto: Inuit Ataqatigiit Folketingimi

”Man kan ikke det ene øjeblik tale om selvstændighed og større selvbestemmelse – for så det næste øjeblik ikke at ville bruge den indflydelse man har, men bare skubbe alt ansvar for de svære beslutninger over på Danmark. Selvstyret var tiltænkt som et samarbejdsprojekt, men det er blevet en platform for konfrontation og ansvarsfralæggelse med befolkningen som gidsler.”

Det siger Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

 ”Allerede i år 2000 vedtog Grønland at godkende en anordning fra Danmark om blandt andet modtagelse af flygtninge. Danmark administrerer nok området på vegne af Grønland – men den politiske beslutningsret er i Grønland, og sådan er det med alle sager i Folketinget. Dette blev besluttet af et flertal i Inatsisartut og er stadfæstet i anordning nr. 50 af 23. februar 2001” slår Aaja Chemnitz Larsen fast.

”For mig at se er der to problemer i denne sag: Det praktiske problem er, at man fra Naalakkersuisuts side forsømmer at give Kommuneqarfik Sermersooq et rimeligt varsel, til at løfte opgaven med indkvartering. Hvis det kan ske i en lille sag om en enkelt person, så tør jeg slet ikke tænke på hvor graverende fejl Naalakkersuisut kan lave i store, komplekse sager” siger Aaja Chemnitz Larsen og fortsætter:

”Det andet, og langt mere principielle problem er, at Grønland har en udpeget person i Flygtningenævnet, og at sagen om den konkrete flygtning har været på tapetet i årevis, og derfor har man haft alle muligheder for at gøre det man skønnede nødvendigt politisk. Det har man ikke gjort, og når man så smider problemet uden varsel over på Kommuneqarfik Sermersooq, så lader man som om at det er en beslutning Danmark har taget hen over hovedet på Grønland. Men det er altså ikke rigtigt, og det bliver ikke mere rigtigt af at blive gentaget.”

”Så min pointe er, at hvis vores lands ledelse hver gang den har sovet i timen og ikke har ageret rigtig klogt bare skyder skylden på Danmark, så er det efter min mening en politisk umodenhed, som stemmer utrolig dårligt overens med alle de vidtløftige planer om vores lands udvikling. 

En ung der flytter hjemmefra må jo også begynde at træffe sine egne valg og stå til ansvar for dem. Men det virker som om Naalakkersuisut genre vil have fuld bestemmelse, al den indflydelse man kan få og gøre alting på sin egen måde – men når man så har indflydelse og har haft mulighed for at agere, men har forsømt det, så er det Danmarks skyld. Det er umodent og det er uklædeligt, og det ville skabe noget mere tiltro til selvstændighedsspørgsmålet, hvis landets ledelse faktisk opførte sig ansvarligt og udviste rettidig omhu, i stedet for bare at pege fingre ad andre. Jeg synes det skader Danmarks omdømme, og det lægger gift for det samarbejde og den ansvarlighed som jeg og andre forsøger at opbygge” slutter Aaja Chemnitz Larsen.

 

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin