Aaja: Holder Demokraterne ord? 

Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen er enig med Demokraternes Randi Vestergaard Evaldsen: Aqqalu Jerimiassen bør gå af ovenpå sin utidige sammenblanding af private holdninger og sit embede.

Vi kan simpelthen ikke have en minister for energi der mener, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte. Dels fordi det så åbenlyst er i modstrid med videnskaben, men også fordi det er det samme som at sige, at vi ikke kan gøre noget for at modvirke processerne, hverken som borgere eller politikere. Konsekvensen af Aqqalu Jerimiassens holdning er, at så må vi bare sidde og vente til naturen gør noget andet, og det kan fx vores fiskerierhverv – som er Grønlands vigtigste erhverv – faktisk ikke bruge til noget. Vi skal både herhjemme og internationalt bidrage til at få nedbragt de menneskeskabte klimapåvirkninger, for ingen mærsker dem mere direkte end os der lever i Arktis.

Derfor er jeg også enig med Randi – vi kan ikke have en Naalakkersuisoq for bl.a. energi som er klimabenægter. Det svarer til at have en finansminister der ikke mener at hverken penge eller regnskaber betyder noget for et land. Det er useriøst, skadeligt for vores omdømme og sender et fordummende signal til vores unge.

Men jeg er da spændt på om Demokraatit reelt mener noget med deres kritik af både Aqqalu Jerimiassen og Nikkulaat Jeremiassen. Vil Randi trække Demokraatits støtte til koalitionen? Det er jeg spændt på – for mig at se er det den eneste naturlige konsekvens.

Jeg har tidligere efterlyst at formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, der som bekendt er meget optaget af miljø- og klimaspørgsmål, ville træde i karakter overfor Aqqalu Jerimiassen og slå koalitionens linje på klimaspørgsmålet fast. Det er så ikke sket, og det finder jeg meget beklageligt. Der er brug for en tydelig ledelse af landet, af Naalakkersuisut og en sikring af, at Grønland naturligvis er at finde i den kreds af lande, der begavet og kvalificeret forholder sig til de meget store forandringer der sker for øjnene af os.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin