Det talte ord gælder
Tak for ordet.
Inuit Ataqatigiit glæder sig over at Regeringen tager initiativ til forbedringer, der styrker justitsområdet i Grønland. Det er ikke nogen hemmelighed, at justitsområdet i Grønland har behov for en løbende og systematisk opgradering. Det er et fælles arbejde, som vi i disse år er godt i gang med, men som vi bestemt er ikke er i mål med.
Dele af dette lovforslag er trådt i kraft for mere end 8 og 13 år siden i Danmark, mens det først nu med dette lovforslag kan træde i kraft i Grønland. Vi er nødt til at spørge os selv: Hvad er årsagen til, at rettigheder i Grønland først træder i kraft så mange år efter? Kan vi ændre det her i Folketinget, så skal vi gøre det, fordi det er med til at holde samfundsudviklingen i Grønland tilbage.
Derfor støtter vi anbefaling fra Institut for Menneskerettigheder om at gennemføre Rigslovgivning hurtigst muligt. Inuit Ataqatigiit mener, der behov for systematisk gennemgang af justitsområdet, f.eks. i en justitskommission, som forholder til forældet lovgivning i Grønland ift. Danmark, og som også ser på procedurer for effektiv politisk behandling af lovforslag. Ellers vil vi altid halte bagefter her i Folketinget, når det kommer til sagsområder i Grønland.
Grundlæggende støtter Inuit Ataqatigiit lovforslaget, men vi har nogle bemærkninger:
- Vi støtter alle forbedringer, som slår ned ved seksuelle overgreb på børn og glæder os over lovforslaget styrker Killiliisa – Naalakkersuisuts strategi for bekæmpelse af seksuelle overgreb. Her er det at positivt en undersøgelse viser, at det er 1/5 af alle børn, der har oplevet seksuelle overgreb, hvilket er en halvering ift. den ældre generation.
- Inuit Ataqatigiit finder at tiltagene, såsom lydoptagelser, dna-prøver og udnævnelse af en ekstra dommer ved Retten i Grønland alle er med til at sikre mere effektiv sagsbehandling i retterne, hvilket vi har efterlyst. Vi mener dog ikke vi er i mål med dette lovforslag og der bør iværksættes flere tiltag for at styrke retsfølelsen.
- Da lovforslaget blev fremsat første gang var tekniske udstyr til lydoptagelse ikke på plads og vi vil opfordre til at midler og udstyr selvfølgelig skal være på plads inden loven træder i kraft. På samme måde skal der findes gode praktiske løsninger på optagelse af både afhøring og eventuel tolkning, hvor vi ved Institut for Menneskerettigheder har peget på en række udfordringer i en rapport fra foråret.
- IA støtter ændring af udpegning fra det offentlige til Kriminalpræventivt Råd. Vi mener også det bør ske med Rådet for Grønlands Retsvæsen med samme begrundelse.
- Inuit Ataqatigiit støtter anbefalingen om en fast plads til Landsforsvareren i både Grønlands Kriminalpræventive Råd og Rådet for Grønlands Retsvæsen, da vi mener viden fra embedets arbejde er vigtigt i løsningen af opgaverne.
Endelig mener vi der skal afsættes både med tid og penge hos Politiet i Grønland til forebyggelse af personfarlig kriminalitet.