Aaja Chemnitz Larsen ved historisk vælgermøde: er tiden inde til at kalde bloktilskuddet en suverænitetsafgift?

”Lad os få svesken på disken, eller rettere fisken på disken, i en grønlandsk kontekst”, sådan lød det fra Aaja Chemnitz Larsen til vælgermødet i Det Grønlandske Hus i København, hvor hun stod sammen statsminister Lars Løkke Rasmussen diskuterede Grønlands fremtid og rigsfællesskabet. Mødet som blev live-streamet på Aaja’s Facebook viste fuldt hus, og 140 engagerede fremmødte deltog. Aaja præsenterede mange store, nytænkende og vigtige budskaber til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Flere emner blev taget op, herunder den Arktiske Ministerpost, ændringen af bloktilskuddets navn til suverænitetsafgift og den generelle sikkerhedssituation i Arktis.

“Et bloktilskud signalerer at det kun er Grønland der får noget ud af det, og at Danmark er de eneste der bidrager. Grønland skaber udenrigspolitisk værdi og adgang til stormagter for et lilleputland som Danmark. Et tilskud lyder som en udgift uden udbytte, men det er helt misvisende og der burde ikke være tvivl om Grønlands værdi for Danmark. Vi er Danmarks indgangsvinkel til indflydelse i Arktis, som naturligvis stor geopolitisk interesse for den danske regering”, fortæller Aaja efter vælgermødet.

“Suverænitetsafgift vil signalere at der er et noget-for-noget forhold, hvor man fra dansk side også anerkender udbyttet. Grønland er jo ikke et amt eller en kommune i Danmark, men et selvstyrende land”, fortæller Aaja efter vælgermødet.

Aaja fortsætter, ”Det er min overbevisning at ord skaber spor. Navnet på bloktilskuddet har stor betydning for folks forståelse af relationen mellem Danmark og Grønland”, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Inuit Ataqatigiits formand, Múte Bourup Egede, er meget tilfreds med gårsdagens store begivenhed: ”Inuit Ataqatigiits mandat i Folketinget er stabilt og velfunderet, og med vores konstante tilstedeværelse på Christiansborg siden 2001, har vi gradvist, igennem politisk flid og samarbejdsvilje, nået utroligt langt. Så langt, at vi i dag kan tiltrække selv den siddende statsminister til vælgermøde, også selvom han er midt i en tilspidset, og travl valgkamp. Vi vil intensivere vores resultater i den kommende valgperiode.”

”Det er uomtvisteligt at Inuit Ataqatigiit Folketingimi er det mest markante og stabile mandat i Folketinget. Det kan vi se ved et hurtigt øjekast på vores resultater, og at vi kan byde den siddende statsminister op til dans midt i en travl valgkamp”, udtaler Aaja Chemnitz Larsen.

Aaja Chemnitz Larsen og Inuit Ataqatigiit inviterede foruden Lars Løkke Rasmussen, også Mette Frederiksen til vælgermøde, men grundet kalenderuoverensstemmelser kunne Mette Frederiksen ikke deltage.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin