Aaja Chemnitz Larsen: Stop den uansvarlige fiskeripolitik

I dag udgør fiskeriet 93 % af Grønlands samlede eksport. Vi lever bogstavelig talt af, at sælge vores fisk. Samtidigt udgør bloktilskuddet fortsat godt halvdelen af Grønlands samlede indtægter. Et kollaps af Grønlands fiskeri, vil have massive konsekvenser for landets økonomi og velfærd.  

Kvoter der gang på gang bliver forhøjet politisk, fisk der bliver mindre og mindre og en markant stigning i antallet af fiskere på få år, er realiteten i dagens Grønland. Det private erhvervsliv er bekymret og taler om et igangværende kollaps af Grønlands fiskebestand. Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen efterlyser politisk ansvarlighed.

Så sent som i september i år forhøjede Naalakkersuisut hellefiskekvoten i Diskobugten. I går tirsdag meldte Naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen, at han ville stoppe for nye licenser til indenskærs hellefiskeri. Et enkelt skridt i den rigtige retning. Naalakkersuisut vil dog ikke begrænse dem der allerede har licens. Dette selvom antallet af licenser er steget med 42 procent i bl.a. Diskobugten i perioden 2013-2019. 

”Lad mig sige det meget klart, Naalakkersuitsuts politik er faktaresistent og uansvarlig. Gang på gang hører vi om fald i mængden af torsk og tilbagegang i vores hellefiskbestande. Alligevel hæver Naalakkersuisut kvoterne, lukker øjnene og håber på det bedste. Man fristes til at spørge; skal der på magisk vis dukke nye store fisk op i de grønlandske farvande – eller hvad er det, man går og håber på?” spørger folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

Hvad skal vi leve af?

Hele debatten om bæredygtigt fiskeri stiller nogle grundlæggende spørgsmål om vores samfund: Hvad skal vi leve af? Hvad efterlader vi til vores efterkommere, børn og børnebørn? Og hvor længe kan vi blive ved med at fiske, som vi gør nu?

”Som et folk der lever af og i naturen, har vi mistet vores ansvarlighedssans. Hele diskussionen om forvaltning af vores torsk og hellefisk vidner om, at vi har mistet grebet. Flere og flere vil have mere og mere af naturen, men naturen siger stop. Vores historie har ellers lært os, at være omstillingsparate. Noget vi kan være stolte af. Men en 50% stigning af fiskere, særligt jollefiskere, på få år er ikke bæredygtigt” siger Aaja Chemnitz Larsen.

 ”Vejen til en ansvarlig økonomi er brolagt med fornuftige valg. Da fiskeriet udgør stort set al vores eksport, så bør uddeling af kvoter ske med særlig kritisk blik for, hvordan fiskerierhvervet udvikler sig. Der skal en gang for alle sættes en stopper for det nuværende overfiskeri. Fremtidens fiskeri skal være bæredygtigt og her er en seriøst involvering af både fiskere og biologers viden altafgørende” afslutter Aaja Chemnitz Larsen.

Kontakt: Aaja.Larsen@ft.dk eller +45 6162 4667.

del på de sociale medier

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin