Navigate / search

Staten bør give en officiel undskyldning til eksperimentbørn

I Folketinget er der nu fremsat et beslutningsforslag om en officiel statslig undskyldning til de 22 grønlandske børn, der i 1950’erne var en del af et socialt eksperiment med at gøre det grønlandske samfund dansk. Beslutningsforslaget er initieret og fremsat af Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

 

Et beslutningsforslag er nu fremsat om en officiel statslig undskyldning til de grønlandske børn, der i 1950’erne blev fjernet fra deres familie i Grønland og sendt til Danmark som led i et socialt eksperiment. Formålet med eksperimentet var, at lære børnene det danske sprog og kultur, så de kunne komme hjem og være rollemodeller for en modernisering af det grønlandske samfund, hvor der efter 2. verdenskrig var social armod. Inuit Ataqatigiits Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen mødtes for nyligt med tre af de syv eksperimentbørn, der stadig lever i dag, og hun har nu fremsat et beslutningsforslag, hvor den danske regering bedes give en officiel undskyldning for den historiske hændelse.

 

”Det sociale eksperiment, der fandt sted i 1950’erne skulle aldrig have været hændt, og det er et mørkt kapitel i den dansk-grønlandske historie. Den politiske beslutning, som blev støttet af Landsrådet i Grønland, kan vi ikke gøre om, men vi kan erkende det og undskylde for de ar på sjælen, det har skabt hos nogle af vores landsmænd. Det vil give fred og hele ar, hos den del af befolkningen, som stadig husker en tid, hvor vi langt fra var ligeværdige. Selvom det var i en anden tid med en anden regering, kan vi ikke løbe fra, at det trækker tråde til i dag og stadig er en skævvridning mange husker.” siger folketingsmedlemmet.

 

De nulevende personer, der var en del af eksperimentet, beretter om de negative konsekvenser oplevelsen har haft for deres sprog, kultur, identitet og familierelationer. I 2015 gav Red Barnet Danmark en officiel undskyldning til de berørte, da organisationen vedkendte, at det sociale eksperiment var en klar krænkelse og i strid med børnenes grundlæggende rettigheder.

 

”Andre lande, som Canada og Australien, har allerede givet en officiel statslig undskyldning til oprindelige folk, der har været tvunget til, at ændre deres sprog, kultur og identitet. I dag ved vi vejen frem ikke er assimilation (tilpasning til anden kultur). Jeg arbejder for at fremme ligeværdigheden mellem Grønland og Danmark og her er vi også nødt til at se fortidens fejltagelser i øjnene. Det er på tide og på sin plads, at den officielle statslige undskyldning kommer, så både eksperimentbørnene og Grønland som samfund kan komme videre” fortsætter Aaja Chemnitz Larsen.

 

Landsrådet i Grønland tilsluttede sig i sin tid den danske beslutning om, at igangsætte det sociale eksperiment. Folketingsmedlemmet har derfor sammen med Inuit Ataqatigiits medlem af Inatsisartut Stine Egede ligeledes taget initiativ til §37-spørgsmål om, hvorvidt Naalakkersuisut vil støtte en eventuel undskyldning fra den danske regering og hvilket ansvar de ser liggende hos Grønland. Spørgsmålene er endnu ikke besvaret.

Print Friendly, PDF & Email